Η ζωγραφική αποτελεί ένας από τους πρώτους και βασικούς τρόπους μέσα από τους οποίους εκφράζονται τα παιδιά. Η δημιουργική και διασκεδαστική αυτή δραστηριότητα, τους δίνει τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, τι τους αρέσει, φανερώνουν τις δεξιότητές τους και ενισχύουν τη φαντασία τους. Οι ζωγραφιές των παιδιών αποτελούν δείγμα της συναισθηματικής, κινητικής και νοητικής τους εξέλιξης. Επιπλέον, η ζωγραφική είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να απασχοληθούν δημιουργικά.

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με τη ζωγραφική μπορεί να επιδράσει πολύ θετικά στις ζωές των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένα παιδί όταν ξεκινά να ζωγραφίζει είναι η ποικιλία των χρωμάτων που έχουν οι μαρκαδόροι. Αρχίζει να διακρίνει τα χρώματα και να μαθαίνει τα ονόματά τους και, παράλληλα, μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να συγχρονίζει το μάτι του με το χέρι του. Όταν ένα παιδί ψάχνει νέες ιδέες για τις ζωγραφιές του διεγείρεται η φαντασία του, εμπνέεται να βγάλει τη δημιουργική του πλευρά και αφού τελειώσει το δημιούργημά του του προκαλείται ένα αίσθημα υπερηφάνειας για το αποτέλεσμα.

Οπότε, μέσα από τη ζωγραφική, αυξάνεται η διάθεση και η δημιουργικότητα των παιδιών, η παρατηρητικότητά τους αλλά και η αυτοεκτίμησή τους. Επίσης προάγεται η αυτογνωσία και τα παιδιά αποκτούν κριτική σκέψη και άποψη γύρω τις τέχνες γενικότερα. Επιπλέον, η ζωγραφική βοηθά τα παιδιά να συνεργάζονται μεταξύ τους και να επικοινωνούν όταν τους ζητείται μια ομαδική εργασία. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι ασχολούνται τα παιδιά με τη ζωγραφική, κερδίζουν ωφέλιμο χρόνο μακριά από τοξικές και άλλες ανώφελες ασχολίες. ( π.χ video games).

Η ανακάλυψη της τέχνης είναι μια παράλληλη ανακάλυψη με εκείνη ότι το παιδί είναι μια ανθρώπινη ύπαρξη μοναδική, ανεπανάληπτη με τη δική του προσωπικότητα και σπουδαιότητα.  Όλα τα σχέδια του είναι μια εικονογραφημένη γλώσσα που μιλά για το ίδιο το παιδί και τον κόσμο του . Η ζωγραφική του παιδιού μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της θέσης του παιδιού απέναντι στη ζωή, γι΄ αυτό και τα παιδιά απεικονίζουν στα σχέδια τους σκηνές ανάλογες με τις κοινωνικές καταστάσεις που βιώνουν και τα ενδιαφέροντα των ενηλίκων του στενού περιβάλλοντος τους. Μπορούμε να συμπεράνουμε οτι μια ζωγραφιά μοιάζει με ένα ταξίδι που διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας άλλωστε το αθώο παιδικό χέρι που ζωγραφίζει μας φέρνει πιο κοντά με την αυθεντικότητα!

Πηγή: ΚΔΑΠ Έκρηξη Πάτρας

 

” Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”
Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας.